Posted by: casarama | 3 July 2009

natuurlijk bouwen

natuurlijk bouwen kan op veel verschillende manieren, enkele voorbeelden zijn cob, zandzakken, adobe blokken, hooibalen en bamboo omdat wij hier (Nicaragua) in de tropen wonen kunnen wij enkele bouw vormen niet gebruiken ivm de vele regenval. ook de termieten zijn een groot probleem als je met hout bouwt.

termita

bamboo

bamboo groeit hier goed, en er word ook veel gebruik gemaakt van deze snel groeiende plant om huisjes van te bouwen voornamelijk in de bush. het nadeel van deze huisjes is dat je elke 4 a 5 jaar weer opnieuw moet beginnen.

sandbags

zandzakken zou een goed alternatief zijn voor de bouw in afgelegen gebieden, de zakken zijn licht en goedkoop en kunnen goed meegenomen worden per paard de nadelen zijn dat er een laagje stuc aangebracht moet worden op de zakken omdat deze snel vergaan onder de invloed van ultraviolet licht (zon) een ander nadeel is dat zandzak huizen niet erg goed zijn bij een aardbeving en de vraag of mensen wel willen wonen in een huis van zandzakken.

cob building

cob zou een andere oplossing zijn, maar wij voorzien grote problemen met vocht .

strawbale

het idee van hooibalen is al snel van de tafel geveegd simpel omdat hier in de buurt geen hooi groeit.

cebblock

adobe blokken of een verbeterde versie de CEB (compressed earh block) is het beste alternatief voor het bouwen in de tropen, dit blog zal dan ook het meeste gaan over deze vorm van bouwen.

deze blokken worden gemaakt met een Cinva RAM, deze zouden wij ook graag willen gebruiken voor ons project in en om Rama.

cinva ram

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: